21.2.2020

Vaatteet vaihtoon

Kauan sitten satuin olemaan kylässä silloisen ystäväni luona, kun hän pakkaili hyväntekeväisyyskirpparille menevien vaatteiden pussia. Koska tämä ystäväni oli innokas shoppailija, jolla oli aina superkivoja vaatteita, vähän huonolla omallatunnolla (ajattelin riistäväni tarpeessa olevia ihmisisä) kysyin, että saisinko tsekata vaatteet, jos niistä löytyisi jotain itselleni käyttökelpoista. Ja löytyihän sieltä ihana bleiseri, jota käytin monta, monta vuotta.

Tästä jäi minulle itämään ajatus vaatteiden vaihtamisesta ystävien kesken niin, että vaihto olisi tasapuolista kaikille. Vaatemaun pitäisi olla myös suunnillen yhteneväinen ja vaatekokokojen suht'samat. Oletan että siskojen tai äidin kanssa vaatteita tulee vaihdettua, mutta minulta ne puuttuvat. Muutaman vuoden kävin Luonto-Liiton järjestämissä vaatteidenvaihtotapahtumissa, mutta se loppui siihen, että osallistujille tuli yläikäraja, sillä ko. organisaation toiminta on nuorille tarkoitettua.

Viime vuosina olen saanut kasattua porukan, jonka kanssa ollaan vaihdettu vaatteita ja vaatteiden lisäksi kaikkea muuta mitä osanottajat ovat jaksaneet kantaa paikalle. On ihanaa päästä eroon omista turhiksi käyneistä vaatteista/tavaroista, ja saada tilalle uutta ilman ostamista. Tällaisia asioita on tullut koettua:
  • Toisen turhike ja kaapin tuke on jollekin unelmien aarre
  • Omista vaatteista saattaa vielä uudelleen tehdä löytöjä, kun on nähnyt vaatteen muiden päällä ja huomannut että kivaltahan se näyttää...ja sitten ollut kiitollinen, kun vaate on jäänyt itselle
  • Mielipaha harhaostoksista häipyy, kun näkee vaatteen saavan uuden onnellisen käyttäjän

Vaatteiden käytettävyyteen liittyy myös se, että onko se yhdistettävissä järkevällä tavalla muihin vaatteisiin. Jos on ihana x värinen vaate, mutta se ei sovi muiden vaatteiden kanssa yhteen, niin ei sitä sitten tule käytettyä. Vaatevaihdossa saattaa yllättäen löytyä se puuttuva palanen, joka loksauttaa osat kohdalleen.

Vaikka pyrin tiukasti olemaan järkevä osteskelija, syitä turhiksi jääneille tavaroille löytyy esimerkiksi näitä:
Epäsopivat kengät - usein tämä tulee vasta esille kun kengillä on kävellyt hetken aikaa
Väärä väri, väärä koko jne - aina välillä tulee ostettua heräteostoksena asioita, jotka ei sitten löydä käyttöä vaatevarastossa
Lihominen, laihtuminen - vaatteet jää pieniksi tai liian suuriksi
Vaatteen kutistuminen - erityisesti viskoosi- ja villavaatteet
Muuttuneet tarpeet - uusi työ/harrastus/koti jne
Vaihtuneet mieltymykset - kyllästyminen, uuden kaipuu
Fyysiset ongelmat - villa kutittaa, kovettuma/vaivaisenluu tai joku muu herkkä kohta hankaa

Olen myös huomannut, että ylimääräisiä tavaroita kertyy kun halvalla saa...eli kun ostan vaatteita käytettynä vaikkapa Relovesta, niin ostokriteerit madaltuvat, kun sijoitus ei ole niin suuri kuin uutena kaupasta ostettuna.

Ja tässä viimeisimmän tapaamisen saalis: farkut, siistit pitkät housut, pipo ja farkkuleninki. Ja lisänä vielä yhdet omat farkut ja jakku pääsivät takaisin omaan käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti