12.6.2022

Talouden speksit 2018 - 2022

Aloitin tämän blogin kirjoittamisen 2,5 vuotta sitten ja suunnitelmissa oli säännöllisin välein esitellä kertyneen omaisuuteni ja muut talouteen vaikuttavat tekijät. Aika on mennyt hujauksessa enkä ole vain ehtinyt tai jaksanut aiemmin uhrata riittävästi aikaa tietojen keräämiselle kaikista eri lähteistä.

Mutta vihdoin ja viimein valmista! Vuoden 2018 alusta tähän päivään asti talouden speksit hienossa kaaviossa. Vaaleanpunaisella taustalla esitetyt luvut ovat arvioita, ja muutkin luvut vähän sinnepäin.

Omaisuutta minulla on nyt 415 656 euroa


Vaikka kunnon sijoitukset loistavat poissaolollaan, omaisuuteni on karttunut kivasti. Siihen on kaksi pääasiallista syytä, toinen on osakeasunnon arvon nousu ja toinen on se, että vuosina 2018 ja 2019 säästin rankasti asumisoikeusasuntoon. Ja vuonna 2019 sain kuolinpesältä rahaa, muistaakseni 15000 euroa. Sain myös vuokratuottoa, sillä osakeasuntoni oli vuokralla vajaa kolme vuotta. Ja asoasunto 1, jossa en koskaan ehtinyt asua, tuotti indeksikorotuksen muodossa n. 5000 euroa. 

Eläke1:n perässä oleva luku 3480 on summa, jonka olen maksanut tähän eläkesäästötiliin. Eläke2:n sijoitukset koostuvat itse maksamastani osuudesta (732 e) ja työnantajani maksamasta osuudesta (3153 e). Eläke1 on avattu aikana, jolloin yksityiset eläkesäästötilit olivat todella hypetettyjä ja alkuperäisillä säännöillä ja sen ajan näkemyksellä ihan ok sijoitus. Eläke2:n avasin pitkän harkinnan jälkeen, ja lähinnä siitä syystä, että työnantaja maksoin mukavan osuuden säästöstä.

Näihin vuosiin mahtuu yhdeksän kuukauden pituinen työttömyysjakso. Taulukosta vuoden 2021 osalta jätin palkan osalta solun tyhjäksi, tosiasiassa sain silloin suurimman osan vuodesta ansiosidonnaista ja neljä viimeistä kuukautta palkkaa.

Omaisuuden lisäksi tärkeä luku minulle on eläkekertymä, eli arvio tulevan eläkkeen suuruudesta. Nyt eläkettä on kertynyt 1452 euroa, nykyisellä palkalla lopullinen eläkkeeni on reilu 1800 euroa (miinus verot).

Vielä yhteenvetona se, että en ennen tätä laskelmaa tiennyt, että omaisuuteni arvo on yli 400 000 euroa. Todella hienoa omasta mielestäni. Ja vahvistaa itselleni sitä, että omaa talouttaan kannattaa seurata järjestelmällisesti. Vaikka en ole jaksanut kirjoitella tänne blogiin niin paljon kuin alun perin toivoi, niin luvut säilyvät muistissa. Luvut motivoivat jatkamaan ja antavat uskoa tulevaan, varsinkin kun työurani on ollut melkoista esterataa viime vuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti