2.1.2020

Talouden speksit 1/2020

Omaisuus/rahavarat
Asunto (kaksio pääkaupunkiseudulla) arvo tällä hetkellä n. 300 000 euroa > laina n. 15000 e > vuokratuotto n. 4,5 % laskettuna asunnon hankinta-arvoa käyttäen
Eläkesäästö 1  (korko 3,5 %) 5522,81
Eläkesäästö 2  (Kiina-rahastot) 5458 euroa
Käteistä normitilillä/Norwegian Bankin tilillä yhteensä n. 65000 e
Eläkekertymä 1234e/kk
Menot
1899e/kk (vertauksen vuoksi v.2018 1860e/kk)
Palkka (netto)
2800e/kk


Suurin osa varallisuudestani on kiinni sijoitusasunnossani, aiemmin omassa käytössäni olleessa asunnossa. Minua on onni suosinut asuntomarkkinoilla, koska asuntoni sijaitsee kasvavien asuntohintojen alueella.

Minulla jää palkasta ja vuokratuotosta paljon säästöön. Olen vasta viime vuosina oppinut ymmärtämään säästämisen ja vararahaston tärkeyden. Tulevan eläkkeen pienuus havahdutti muutama vuosi sitten, kun sen hetkinen työsuhteeni päättyi ikävissä merkeissä. Ehdin jo kuvitella, että minun ikäistäni naista ei enää palkattaisi mihinkään ja että joutuisin sinnittelemään 15 vuotta työttömänä ja sen jälkeen alle tonnin eläkkeellä. Näin ei sitten käynytkään, onneksi.
 
Eläkesäästötileihin en ole aikoihin enää säästänyt. Toisen avasin vuosituhannen alkupuolella, kun ei vielä ollut asuntolainaa ja halusin laittaa rahaa johonkin talteen omalta tuhlailultani. Toinen eläkesäästötili tuli avattua, kun silloinen työnantaja sitä tarjosi ja muistaakseni työnantaja maksoi puolet maksuista. Tili sulkeutui, kun lopetin kyseisen työnantajan palveluksessa.

Mietin että millaisen kuvan minusta saa näiden tietojen pohjalta. Turvallisuushakuinen? Mukavuudenhaluinen? Tavallinen suomalainen? 

Tosiasia on että olen jo muutaman vuoden ollut kiinnostunut talousasioista. On tullut luettua talousaiheisia blogeja ja kirjoja, katsottua Dave Ramsay'ta Youtubesta ja jopa käynyt Terhi Majasalmen Vauras Nainen  kurssin. Tietoa riittää, mutta syystä tai toisesta en vain ole saanut aloitettua. Nyt haluan alkaa hallita rahojani määrätietoisemmin, toivottavasti tämän blogin ylläpitäminen potkii minua eteenpäin. Joku voi olla sitä mieltä että taloudellinen tilanteeni on jo sangen hyvä. Osittain onkin, mutta haluan keventää työntekoa muutaman vuoden sisällä ja eläkkeellä ollessa haluan saada lisätuloa sijoituksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti