24.5.2020

Mitä kuuluu yhden asunnon asuntosijoittajalle?

Laitoin oman asuntoni vuokralle kolme vuotta sitten, näin minusta tuli matalan kynnyksen asuntosijoittaja. Osittain syynä oli tosiaan se sijoittaminen, sillä huomasin että asumalla halvasti kimppakämpässä, jäisi asunnosta tuloa. Ja samalla pääsin harjoittelemaan asunnon pitämistä vuokralla. Isompi syy asunnon vuokraamiseen oli oman elämän epäselvä tilanne. Olin työtön, ja halusin työpaikan löytyessä olla valmis  muuttamaan nopeasti mihin tahansa päin Suomea tai Pohjoismaita. Työpaikka löytyikin parin pysäkin päästä asunnosta.

Tavoitteeni on myydä asunto siinä vaiheessa kun nykyinen vuokralainen päättää lähteä. Asuntoa vuokrattaessa vuokralainen kertoi, että suunnittelee oman asunnon ostoa eikä välttämättä asu kovin kauan. Nyt vuokrasuhdetta on kestänyt jo kaksi vuotta, ja näin koronakevään aikana on ollut helpotus, että vuokralainen edelleen asuu asunnossa. Koronan takia olen myös lykännyt vuokrankorotusta. 20 euroa nousseen yhtiövastikkeen takia korotus olisi pitänyt tehdä jo viime vuoden puolella. Alunperin korotus jäi tekemättä laiskuuden vuoksi, mutta koronan tultua en halua triggeröidä vuokralaista lähtemään. Omasta kokemuksesta tiedän, että pienikin korotus voi aiheuttaa muuttopäätöksen, jos lähtöajatuksia on. Asuin aikoinaan Saton vuokra-asunnossa, ja kun neljän kuukauden asumisen jälkeen tuli vuokrankorotus, niin se oli lähtölaukaus oman asunnon ostamiselle.

Luultavasti laitan vuokrankorotuksesta ilmoituksen heinäkuussa, sillä jos vuokralainen päättää lähteä, niin syksy on hyvää aikaa asunnon myynnille. Asunnon myynti ei ole välttämättä lopullinen piste asuntosijoittamiselleni, mutta nykyinen asuntoni ei ole vuokratuoton kannalta optimaalinen. Ja asunto on kohta 10 vuoden ikäinen, sopivan siisti vielä myyntiin.

Tässä on vielä omaan asumiseeni liittyvä kytkös, että kahdesta kämppiksestäni "kämppis1" saattaa lähteä opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Mutta jos ei lähde, niin hän jää asumaan kämppäämme ainoastaan siinä ehdolla että "kämppis2" ei jää. Ja koska minä taas ensisijaisesti haluan asua "kämppis1":n kanssa, niin "kämppis2" valitettavasti joutuu irtisanotuksi. Ja jos "kämppis1" muuttaa toiselle paikkakunnalle, niin minä saattaisin olla valmis muuttamaan omaan asuntooni sen sijaan, että jäisin asumaan "kämppis2":n kanssa kimppakämppäämme. Siinä tapauksessa asunto ei mene myyntiin heti, vaan muutama kuukausi ennen tulevan asumisoikeusasuntoni valmistumista (n. 12/2021).

Mihin sitten asunnon myynnistä tulevat rahat menevät? Tällä hetkellä kallistun vahvasti indeksisijoittamiseen. Tosin asuntosijoittaminenkaan ei ole poissuljettu ajatus. Joko kaksi/kolme ýksiötä tai kimppakämpäksi sopiva isompi asunto ovat vaihtoehdot. Tosin minulle ainoa tuttu markkina on Helsinki, joka ei kummoisia tuottoja tarjoa.  Katselen mitä taloudessa tapahtuu ja toimin sen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti