22.3.2021

Vuoden 2020 kuluseuranta takana

Olen nyt seurannut kulujani vuoden ajan, tässä hommasta seuranneita ajatuksia ja mahdollisia toimenpiteitä.

Tavoitteenani oli pitää kulut alle 1500 eurossa. Tämä onnistui yllättävän hyvin, sillä keskimääräinen kulutus oli 1492 euroa. Ylitin tavoitekattoni touko-, kesä-, heinä- ja joulukuussa. Kolme ensimmäistä ylityskuukautta selittyvät koronalla ja kesällä. Olin päättänyt käyttää rahaa Suomen talouden ylläpitämiseksi ja lomalla oli vielä aikaakin siihen. Paljon mukavia asioita tuli tehtyä: hyvinvointipalveluita, kesäreissuja ja harrastamista. Ja sitten joulukuu selittyy joulunvietolla ja muuttamisella.

Ja vertailuna, vuonna 2019 vuosikulutus oli 1899 euroa ja vuonna 2018 1860 euroa. Eli vuonna 2020 kulutus on pieneni noin 400 euroa per kuukausi. Olen tähän summaan todella tyytyväinen. Asumiskulut ovat olleet suunnilleen samat, vaikuttavina tekijöinä ovat koronavuoteen liittyvä lounasravintolasyömisten ja vaateostosten väheneminen sekä pienemmät terveyskulut...vuosina 2018/2019 oli isoja hammaslääkärikuluja ja yksi erikoislääkärikäynti.

Vuoden aikana olen kirjannut muistiin matkustus-, harrastus- ja vaatekulut. Ruokakuluja en seurannut ollenkaan (en vaan jaksanut). Koska minua eniten kiinnostaa vaatekulut, niin tässä tarkempi laskelma vaatteista:

Vuoden aikana vaatteisiin kului tasan 1000 euroa, hassun näköinen tasasumma. Kuukautta kohden kulutettu summa oli 83 euroa. Rahallisesti suurin ostos oli alennusmyynneistä ostettu kevyttoppatakki, 249 euroa. Tuhannen euron vaatekulu tuntuu ihan ok summalta, ottaen huomioon että pidän vaatteista ja niillä on minulle suurempi merkitys kuin pelkkä "kunhan on jotain päällepantavaa". 

Koronavuosi toi tullessaan etätyön eli meillä ei työpaikalla saanut vaihtelevasti olla ollenkaan tai sitten vain harvat ja valitut. Onnistuin saamaan luvan toimistolla työskentelyyn, mutta tätä ei kestänyt kauan...ehkä kaksi kuukautta. Etätöiden ja kotiin eristäymisen kautta hahmottui sellainen yllätys, että viihdyin kotona yllättävän hyvin ja sain aikani kulumaan. Tuli tehtyä ruuat alusta loppuun raaka-aineista ja sämpylöitäkin leivon ahkerasti. Ja koska ylimääräistä kuljeskelua julkisissa liikennevälineissä ja kaupoissa piti vältellä, niin heräteostokset vähenivät minimiin. Löysin kyllä sitten verkko-ostokset, mutta siitä huumasta opettelin nopeasti pois. Kun loppuvuodesta työttömyys iski, niin olo oli täysin tyyni. Vararahasto on hulppea ja ansiosidonnainen korvaus hyvä. Olin oppinut viihtymään kotona ja kuluttamaan vähemmän rahaa, joten en epätoivoisesti kaivannut työntekoa täyttämään päiviäni tai tiliäni.

Tunnustan nyt, että haaveilin vuoden alussa että pystyisin pitämään kulutukseni lähempänä 1000 euroa kuin 1500 euroa. Nyt vuotta jälkikäteen tarkasteltuna pystyn sanomaan että onnistuu tarvittaessa ulkona syömistä ja vaateostoksia vähentämällä. Myös alle 500 euroan asumiskulun pientäminen vielä entisestään on mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti