12.3.2022

Määräaikaisesta työstä kertynyt hyöty

Päätin listata mitä taloudellista (ja muutakin) hyötyä reilun viiden kuukauden mittaisen työsuhteen aikana kertyi. Osittain tein tämän tarkastelun siksi, että minulla oli tässä työpaikassa parhaat edut ikinä ja halusin kirjata ne muistiin. Halusin myös muistuttaa itseäni siitä, mitä etuja saa palkkatyössä verrattuna työttömänä tai eläkkeellä olemiseen.

Tulot (brutto) 24109 euroa 
Eläkertymä (1,7%)  86 euroa  

Työsuhteeni pituus oli 5 kuukautta ja 3 päivää. Sain parasta palkkaa ikinä, bruttona 4500 euroa. Edellisen työsuhteeni kuukausipalkka oli 4050 euroa, mikä jo silloin tuntui uskomattomalta summalta. En ollut kuvitellut, että ikinä ylittäisin neljän tonnin rajaa, vaikka IT-alalla olenkin ja palkat saattavat olla korkeitakin. 

Syytä en tiedä, mutta tässä työpaikassa lomakertymä on heti aloittaessa 2,5 päivää, kun normaalisti lomaa kertyy ensimmäisen vuoden ajan 2 päivää ja vasta sen jälkeen 2,5 päivää.

Palkka, lomapäivät ja lomaraha yhteenlaskettuna tekevät bruttona 24109 euroa. 

Tällä hetkellä 55-62-vuotias kerryttää eläkettä 1,7 % kertoimella. Tämä tarkoittaa minun kohdallani sitä, että eläkettä kertyi viiden kuukauden työpätkästä 86 euroa, joten odotettavissa oleva kuukausieläke on nyt 86 euroa korkeampi. Eläkekertymä ei ole suoraan bruttotuloista laskettu summa, vaan siihen lasketaan myös luontaisedut mukaan, minun tapauksessani lounasetu. 86 euroa on luku, jonka kävin katsomassa eläkeyhtioni tiedoista.

Normaalia lyhyempi työpäivä

Tähänastisissa työsuhteissa työpäiväni pituus on ollut joko 7,30 tuntia tai 8 tuntia + pekkaspäivät. Nyt työpäivän pituus oli 7 tuntia. Sain siis parasta palkkaa ikinä lyhyimmillä työtunneilla ikinä.

2 palkallista vapaapäivää

Tässä työpaikassa uudenvuoden aatto on vapaapäivä. Ja yllättäen tuli vielä toinen palkallinen vapaapäivä, selityksenä rankka koronavuosi.  Vapaapäivän arvo rahassa laskettuna oli 209 euroa, yhteensä 418 euroa.

Lounasetu 11.30 euroa - veroetu?
Matkalippurahaa 95 euroa
Liikuntasetelit 95 euroa

Lounasetu oli täysin työnantajan maksama, ja jos oikein ymmärsin, myös veroetu oli maksettu. Edun pystyi joko ottamaan sovelluksen kautta tai lounasseteleinä. Otin suurimman osan sovelluksen kautta helppouden vuoksi. Koska söin ajoittain omia eväitä, niin lounasetua säästyi jonkin verran, ja sen takia otin osan seteileinä, joita voin käyttää myöhemmin.

Muistelen että matkalippurahan sijasta olisin voinut vapaavalintaisesti ottaa kulttuuripalveluita. Syksyllä ilmojen kylmennyttyä ostin matkalipun, mutta ainoastaan päästäkseni harrastuksiin. Lyhyt työmatka taittui kävellen. 

Liikuntaedun sain perinteisinä seteleinä eikä sovelluksen kautta maksettavana etuna. Tästä oli se hyöty, että pystyin säästämään selelit myöhempää käyttöä varten. Kuntokeskukseni veloitus menee tililtä eikä sitä voi maksaa  liikuntaseteleillä. Suunnittelen käyttäväni setelit tenniskurssin maksamiseen tai ulkoilmauimalassa uimiseen myöhemmin tänä vuonna.

100 euroa vapaasti käytettävää terveyskulurahaa
Työterveyshuolto, jota käytin hyväkseni yhden lääkärikäynnin, laboratoriokäynnin ja lääkärin etävastaanoton verran.

Työterveysetuihin kuului raha, jonka sai käyttää vapaavalintaisesti hammashoitoon tai erikoislääkärin käyntiin. Päätin käyttää rahani hammahygienistin käyntiin.

Yleislääkärin käynnit kuuluivat työterveyteen. Työsuhteen aikana minulla ei ollut mitään akuutteja terveysongelmia, mutta olin jo pitkän aikaa kärsinyt korkeasta verenpaineesta ja alhaisesta hemoglobiinista, joten halusin käydä lääkärin luona tarkistuttamassa arvot ja selvittämässä, pitääkö asioille tehdä jotain. 

Jos työsuhteeni olisi kestänyt yli kuusi kuukautta, olisin myös päässyt erikoislääkäreille.

Ilmaiset ffp2-maskit 100 euroa

Työpaikalla haluttiin suojautua tehokkaasti koronaa vastaan ja työntekijöille jaettiin 50 kpl paketteja ffp2-maskeja. Otin vastaan kaksi, kolmannesta jo kieltäydyin. Kun maskeja pesee pesukoneessa, niin ne riittävät pitkään.

Ilmaiset teet/kahvit/kaakaot

Uskoisin että aika moni toimistotyöntekijä on tottunut siihen että työnantaja tarjoaa teet ja kahvit, mutta näinhän ei aina ole. Itse olen yhtä kesätyötä lukuunottamatta aina nauttinut tästä pienestä edusta. Jossain paikoissa on ollut myös tarjolla aamiaista, perjantai-leivosta ja useimmissa läksiäiskakut, kuohuviinitarjoilut, joululounaat, pikkujoulut syömisineen ja juomisineen ja olutillat.

Yhden ylijääneen kokouspullan sain syödäkseni 5 kuukaden aikana. Kaikki henkilöstötilaisuudet ja yhteistyökumppaneiden järjestämät tilaisuudet peruttiin pahentuneen koronan takia. 

Joulun tienoilla söin ahkerasti suklaakonvehteja, joita oli tullut yrityksen yhteistyökumppaneilta.

Almanakka 10 euroa
Heijastiliivi x euroa
Kierrätyskirjoja 2 kpl
Mainospipoja
Salikassit 2 kpl

Sain työnantajan mainosalmanakan, joka on tarpeisiini sopiva ja vieläpä aika kivan näköinen. Olisi ollut myös mahdollisuus tilata seinäkalenteri, pöytäkalenteri yms.

Heijastinliivi oli joululahja kaikille työntekijöille. En tiedä kuinka paljon mahtoi maksaa, mutta minulle ihan rahanarvoinen ja tervetullut esine.

Työpaikallani oli laitettu jakoon iso määrä kirjoja, joista sai vapaasti valita. Näitä kirjoja tulee käsittääkseni näytekappaleina suoraan kirjankustantajilta. Otin kaksi itseäni kiinnostavaa hyvinvointikirjaa.  Googletin hinnat; toinen oli 11,95 ja toinen 17,95 euroa. En olisi näitä itse ostanut, joten kirjojen arvo ei ole laskettavissa rahana, vaan enemmäkin mielihyvänä. Luen kirjat ja ne jäävät kirjahyllyyni.

Vanhentunutta mainoskamaa oli jaossa säännöllisesti, itse otin reilun kasan pipoja ja pari salikassia. Pipoja ja molemmat kassit annoin ystävilleni.

Joululahja 80 euroa
Läksiäislahja 60 euroa
Läksiäisillallinen 40 euroa

Saimme valita joululahjan yrityslahjakaupan rajatusta valikoimasta, joka sisälsi laadukkaita desing-keittiötavaroita. Ei ihan oman maun mukaisia, mutta valitsin 8 kpl tukevia whisky-laseja, jotka saavat toimia ihan tavallisina laseina tulevassa asunnossani. Läksiäislahjaksi sain kaksi Iittalan tuikkukippoa. Minulla ei ollut omia läksiäisiä, mutta vähän minun jälkeen samalla osastolla lopetti toinen henkilö, ja iloisena yllätyksenä minut kutsuttiin mukaan läksiäisiin.

Lisääntynyt ammattitaito

Minut palkattiin tähän työpaikkaan sen takia, että hakijoiden joukosta ammattiosaamiseni oli lähinnä työnantajan tarpeita. Tein pääsääntöisesti niitä tehtäviä, joita osasin ja muut osastollani hoitivat ne asiat, joita en osannut. Osaamiseni laajeni jo osaamillani osa-alueilla,  ja pääsin näkemään, kuinka IT-asiat ovat toteutettu tässä nimenomaisessa yrityksessä (hyvin).  Uskon kertyneen työkokemuksen hyödyntävän työllistymistä jatkossa, vaikkakin kyseessä oli vain viiden kuukauden pätkä.

Sosiaalinen kanssakäyminen mukavien työkavereiden ja pomon kanssa
20 minuutin kävelymatka työpaikalle

Ihmissuhteet tai työssäkäyntiin liittyvä aktiviteetti ei varsinaisesti ole rahallinen etu, mutta ajatuksissani vertailukohta on eläkkeellä olo, jolloin sosiaalinen kanssakäyminen ja arkiliikunta ei tule automaattisesti, vaan niihin molempiin saattaa kulua rahaa vaikkapa maksetun liikuntaharrastuksen muodossa tai kahvilla käyntiin ystävien kanssa.

Työnantajani oli säätiö/järjestötyyppinen yritys, jolle oikeudenmukaisuus, ihmisarvot ja työhyvinvointi ovat tärkeitä asioita. Tämä näyttäytyi minule kaikenkaikkiaan miellyttävänä työympäristönä. Korona tietysti toi omat rajoitteensa kanssakäymiseen, mutta suurimman osan aikaa sain olla fyysisesti toimistolla töissä ja kanssakäymisissä oman osaston väen kanssa. Yhteiset lounaat lähistön työpaikkaruokaloissa olivat mukava katkos työpäivälle.

Sopiva työmatka on mielestäni iso juttu. Kävelin työmatkat, koska työpaikkani oli 20 minuutin päässä kodistani. Kävely ennen työpäivää ja sen jälkeen oli rentouttava siirtymä. 

Olen joutunut myöntämään itselleni sen, että kuormitun helposti työnteosta ja työpaikan sosiaalista kuvioista. Kaipaan tekemistä ja ihmissuhteita, mutta samalla ahdistun. IT-ala työnä on erityisen kuormittava, koska on jatkuvasti opittava uutta ja ongelmatilanteissa aiemmin opittua pitää pystyä palauttamaan mieleen salamannopeasti. Varsinkin IT-palveluntarjoajan puolella työskennellessä työpäivän jälkeen alkaa opiskelu, jolloin joko tutkitaan työpäivän aikana esiintulleita ongelmia tai suoritetaan IT-sertifikaatteja. Olen kokenut alan kuitenkin mielenkiintoiseksi ja hyvä palkka on motivoinut jatkamaan. 

Mitä sitten jatkossa?

Tämän viiden kuukauden pätkän jälkeen olisin ollut motivoitunut jatkamaan pätkätöissä, toivottavasti niitä tulee eteen. Kun rahaa on reilusti säästössä ja kulut pienet, niin työsuhteiden väliin jäävistä vapaista voisi nauttia ilman huolta tulevasta. ...mutta tapahtui mitä tapahtui, löysin vakituisen työpaikan. Vapaat on unohdettu pitkäksi aikaa, mutta uusi työ motivoi ja palkkapäivä ilahduttaa joka kuukausi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti